Categories
Drukwerk, Handleiding

File types guide

Bij het openen van je finale bestanden, kun je overweldigd worden door het aantal verschillende bestandstypes. Daarom heb ik deze gids gemaakt om kort de verschillende soorten bestanden toe te lichten zodat je jouw nieuwe branding gemakkelijk en correct kan gebruiken.

⌨ = voor webgebruik
✉ = voor drukwerk

.PNG ⌨

Deze bestanden staan vooral bekend voor hun ondersteuning van een transparante achtergrond. Deze bestanden zijn geweldig voor webgebruik.

.SVG ⌨

Deze werken geweldig voor websites en apps. Ze zijn ook vector en kunnen dus oneindig geschaald worden zonder korrelig (gepixeld) te worden.

.JPG ⌨

Het meest gekende bestandje, zeker voor foto’s en webelementen. Zijn vaak kleiner dan PNG bestanden aangezien dit geen transparante achtergrond ondersteund.

.PDF ⌨✉

Dit is het meestgebruikte bestand om te printen. Het is extreem veelzijdig omdat het een universeel formaat is.

.AI ⌨✉

Het AI bestand staat voor Adobe Illustrator en is ook het ‘bron’-bestand van jouw logo. Hier werd alles in ontworpen en soms kan ook dit bestand worden gevraagd om een kwalitetisvolle druk te voorzien.


Kleurgebruik

RGB ⌨

ROOD, GROEN, BLAUW

RGB gebruik je enkel en alleen voor digitale doeleinden. Dit is onmogelijk om te printen aangezien deze kleuren in vergelijking met CMYK of Pantone veel helderder zijn.

CMYK ✉

CYAAN, MAGENTA, GEEL, ZWART

De 4 basiskleuren om te printen. Dit gebruik je om gelijk wat te printen, hetzij visitekaartjes, folders, flyers, boekjes, etc.

PANTONE ✉

Pantone of ook gekend als PMS zijn kleuren van een bepaalde exacte mix van verf en gaan dus altijd correct dezelfde kleur zijn bij elke druk. Elke kleur heeft een uniek nummer met de juiste specificaties (Pantone Matching System). Let wel op, dit is wel duurder dan een normale drukmethode.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Calendar

september 2023
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Categorieën

Recente reacties